Wednesday, February 29, 2012

Tart Kentang

Resepi C&P dari Madihaaa.. entah bila nak cuba try test...




Tart Kentang
Resepi : Puan Ros
Sumber : MaDiHaA a.k.a Ratna
(MaDiHaA dapat 24 biji tart saiz muffin pan yg besar)
Bahan-bahannya
5 biji kentang ~ dikupas, basuh bersih dan diparut halus (MaDiHaA guna 4 biji saja sebab kentang kat rumah bersaiz besar kira2 700 gm plus berat semuanya)
1 biji karot di kupas dibasuh dan diparut halus
1/2 biji bawang besar juga diparut (letak sebiji didadu halus)
Sedikit potongan daun bawang (takde stok!)
2 batang crab stick dipotong kecil (MaDiHaA letak 5 batang.. anak2 suka)
1/4 cawan susu segar (dilebihkan sikit)
3 biji telur (MaDiHaA guna gred A & tambah sebiji lagi jadi total 4 biji)
1 packet mozzarella cheese
garam dan serbuk ladaputih ajishio secukup rasa
2 sudu besar tepong jagung (yang ni MaDiHaA tambah ikut saranan Puan Ros kat bawah tu)

Nota Puan Ros: boleh tambah sedikit tepong

Cara memasak
1- Campurkan parutan kentang ,carrot dan bawang besar dalam satu bekas. Perah keluar airnya sebanyak yang boleh.
2- Susu dipukul bersama telur dan tuangkan kedalam campuran kentang tadi. Kacau rata. Masukkan daun bawang isi ketam dan segenggam penuh cheese dan gaul sebati..
3- Sapukan butter atau minyak masak sekeliling muffin pan. Masukkan sesudu besar adunan (atau hampir penuh) ke dalam acuan dan letakkan sedikit cheese diatasnya.
4- Bakar dgn kepanasan 190C selama lebih kurang 20 minit atau sampai cheese bertukar keperangan. (Yang ni bergantung oven masing2 ye.. MaDiHaA guna suhu 180C) Sejukkan seketika sebelum dikeluarkan .
5- Sedap dihidang bersama sos pilihan atau makan begitu sahaja. 

No comments:

Post a Comment