Kalau teringin nak makan ayam goreng sendiri, akan refer pada resepi ini... lengkap dgn coleslaw dan kentang putar, macam kat KFC... TQ to Madiha.
Bahan Untuk Perap Ayam
6-8 ketul ayam
3 ulas bawang putih ditumbuk (MaDiHaA lebihkan 2 ulas lagi)
Sedikit garam
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil lada hitam ~ ditumbuk halus
Secubit baking powder
Secubit serbuk perasa
Bahan untuk tepung
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung beras pulut (guna tepung jagung 2 cawan pun takpe ~ MaDiHa guna separuh tpg beras pulut + separuh tpg jagung utk sukatan yg ini..)
3 ulas bawang putih ditumbuk (MaDiHaA skip yang ini.. tapi lebihkan bawang putih utk perap tu)
Sedikit garam
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil lada hitam ~ ditumbuk halus
Secubit baking powder
Secubit serbuk perasa
Bahan Tambahan
1 biji telur
Minyak secukupnya
Cara2
1. Perap ayam dengan bahan-bahan perapan selama 1 jam.
3. Selepas 1 jam, celup ayam yang telah diperap ke dalam telur yang dikacau.
4. Salutkan ayam tersebut di dalam campuran tepung tadi.
5. Goreng dalam minyak yang banyak sehingga garing.
6. Toskan minyak dan sedia untuk dihidangkan.2. Campurkan semua bahan-bahan untuk tepung di dalam bekas sehingga rata.
Sos Kentang Putar
Resepi : Daun Pandan
Sumber : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan-bahan ( 3 - 4 orang )
* 650 ml air
* 5 sudu besar stok ayam (MaDiHaA guna 1 kiub ayam brand Knorr)
* 1 biji bawang besar - cincang
* 1 batang saderi - cincang (MaDiHaA guna 2, 3 tangkai daun sup)
* 40 gm mentega
* 20 gm tepung gandum
* 1 sudu besar sos tomato
* 1 sudu besar sos tiram
* sedikit serbuk lada hitam
* kicap pekat
* garam
Cara-cara
1. Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
2. Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum.Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk.
3. Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel.
4. Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.
5. Masaklah ikut pekat mana yg disukai.
NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.
Coleslaw
Resepi : MamaFaMi Fotopages
Sumber : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan2
Kobis - disagat/ hiris halus
Carrot - disagat
Mayonese secukupnya
sedikit serbuk kayu manis
sedikit gula
Cara2
Sayur yg disagat tadi rendam sebentar dlm air sejuk. Kemudian toskan. Masukkan dlm mangkuk yg besar dan campurkan mayonese secukupnya, sikit serbuk kayu manis & gula. Kacau hingga sebati dan sejukkan dlm peti sejuk sebelum hidang.
Kobis - disagat/ hiris halus
Carrot - disagat
Mayonese secukupnya
sedikit serbuk kayu manis
sedikit gula
Cara2
Sayur yg disagat tadi rendam sebentar dlm air sejuk. Kemudian toskan. Masukkan dlm mangkuk yg besar dan campurkan mayonese secukupnya, sikit serbuk kayu manis & gula. Kacau hingga sebati dan sejukkan dlm peti sejuk sebelum hidang.
No comments:
Post a Comment